Ești îngrijorat că tu sau cineva apropiat suferă de alcoolism?
Învață să identifici semnele și descoperă resursele de sprijin disponibile.
Alcoolismul constituie o problemă la nivelul societății românești atât din punctul de vedere al sănătății publice cât și din punctul de vedere al dezvoltării emoționale sănătoase. Alcoolismul afectează în continuare armonia din nenumeroase familii și sănătatea multor indivizi.
România se află de decenii bune printre țările cu cele mai mari nivele de consum de alcool pe cap de locuitor.
Consumul de alcool în România variază semnificativ în funcție de regiune, dar în ansamblu, cifrele arată o tendință de consum peste medie la nivel european. Acest consum ridicat este asociat și cu un risc crescut de probleme de sănătate și sociale legate de alcool.

Se pare că măsurile de prevenție și inițiativele de întâmpinare a acestei probleme în România nu au fost de succes sau îndeajuns deoarece România continuă să se confrunte cu provocări majore legate de consumul excesiv de alcool.
Nu este de mirare că lucrurile au continuat doar să se înrăutățească iar adolescenții de astăzi trec prin încercări și provocări imense legate de consumul de substanțe, din moment ce o mare parte dintre ei au crescut având pe cineva alcoolic fie în familie.
Dependența de alcool are implicații semnificative asupra sănătății publice, sănătății mintale și economiei țării.
Consumul de alcool este a treia cauză principală de boală și moarte prematură la nivel global. Alcoolismul este responsabil pentru peste 200 de boli, incluzând tulburări neuro-psihiatrice, boli cardiovasculare, ciroză hepatică și diverse tipuri de cancer.
Alcoolul este un factor de risc major pentru boli infecțioase și contribuie la accidente și acte de violență.
Studiile arată o corelație între consumul excesiv de alcool și mortalitate.
Modificarea consumului cu 1 litru de alcool pur per capita determină o modificare cu 1% a mortalității generale. Însă astfel de modificări se pare că nu vin de la sine, ci doar prin educarea populației și intervenția psihologică care s-ar cuveni atât dependenților cât și aparținătorilor.
Alcoolismul reprezintă o problemă de importanță deosebită la nivelul societății așadar el nu ar trebui să existe rușine. Este o problemă care merită adresată și discutată în mod deschis.
Îmi doresc ca orice are această problemă și aparținătorii celor dependenți de alcool să găsească sprijinul necesar și adecvat, însă din păcate România nu este la acest nivel deocamdată.
Table of Contents
Ce este alcoolismul?

Alcoolismul, cunoscut și sub denumirea de dependență de alcool, este un tipar de consum de alcool compulsiv și repetat care presupune pierderea controlului asupra cantității consumate și apariția simptomelor de sevraj atunci când consumul este redus sau întrerupt.
Dependența de alcool se diferențiază de abuzul de alcool prin preocuparea de a obține alcool sau de a ieși de sub efectele acestuia și prin dorința copleșitoare de a trăi stările induse de alcool.
Este necesar ca dependența de alcool să fie văzută ca o problemă complexă care afectează sănătatea fizică și mentală, relațiile și viața socială a individului. Ea este mai mult decât o alegere de viață, ea devine o tulburare care afectează întregul sistem de funcționare al individului cât și mediul lui, respectiv familia.
Cauzele dependenței de alcool
Alcoolismul poate fi cauzat de o combinație de factori genetici, psihologici, sociali și de mediu. Gabor Maté, un cunoscut specialist în adicții, subliniază că trauma emoțională și suferința sunt adesea la baza dependențelor, inclusiv a alcoolismului.
De asemenea, presiunea socială și accesul ușor la alcool contribuie la dezvoltarea acestei probleme.
Factori de risc în cazul alcoolismului
- Istoric familial de alcoolism: Copiii părinților alcoolici au un risc mai mare de a dezvolta această dependență.
- Stresul și trauma: Experiențele traumatice și nivelurile ridicate de stres pot crește vulnerabilitatea la alcoolism.
- Afecțiuni mentale: Depresia, anxietatea și alte tulburări mentale pot duce la auto-medicare cu alcool.
- Factori sociali: Influentele prietenilor și cultura de consum de alcool pot contribui la dezvoltarea obiceiurilor nesănătoase.
Ghiduri generale privind consumul de alcool
Ghiduri următoare vin în ajutorul identificării și prevenirii consumul problematic de alcool și sunt menite a oferi un cadru de referință în diagnosticarea dependenței de alcool.
Nu uitați că pentru a fi siguri de un diagnostic este necesar în continuare să vedeți un medic psihiatru, un psiholog sau personal medical specializat în lucrul cu această categorie de problematici. Adeseori dependența de alcool poate veni la pachet și cu alte afecțiuni de ordin mintal sau emoțional, care merită atenția necesară a unui psiholog.
În altă ordine de idei, cred că ar fi util întâi să aruncăm o privire la normele internaționale privind consumul de alcool și dependența deoarece ele variază, dar totuși există câteva ghiduri comune folosite pentru a determina când consumul de alcool devine problematic și poate fi considerat dependență. Aceste norme se concentrează atât pe cantitatea de alcool consumată cât și pe comportamentele asociate consumului.
- Binge Drinking (consumul de alcool în exces, ocazional)
- Pentru bărbați: Consumul de 5 sau mai multe băuturi standard într-o singură ocazie.
- Pentru femei: Consumul de 4 sau mai multe băuturi standard într-o singură ocazie.
- Consumul de alcool pe săptămână:
- Pentru bărbați: Consumul a mai mult de 14 băuturi standard pe săptămână.
- Pentru femei: Consumul a mai mult de 7 băuturi standard pe săptămână.
Criterii pentru diagnosticul dependenței de alcool
Diagnosticul dependenței de alcool, conform DSM-5 (Manualul de diagnostic și clasificare statistică a tulburărilor mintale) și ICD-10 (Clasificarea Internațională a Maladiilor), se bazează pe o serie de criterii. Dacă o persoană îndeplinește mai multe dintre aceste criterii într-o perioadă de 12 luni, poate fi diagnosticată cu tulburare de consum de alcool:
- Consumul de alcool mai mare decât intenționat.
- Eforturi nereușite de a reduce sau controla consumul de alcool.
- Petrecerea unui timp semnificativ pentru a obține, consuma sau recupera după consumul de alcool.
- Poftă puternică sau dorință de a consuma alcool.
- Eșecul în îndeplinirea obligațiilor la locul de muncă, școală sau acasă din cauza consumului de alcool.
- Continuarea consumului de alcool în ciuda problemelor sociale sau interpersonale cauzate sau exacerbate de efectele alcoolului.
- Renunțarea sau reducerea activităților sociale, profesionale sau recreative din cauza consumului de alcool.
- Consumul de alcool în situații periculoase din punct de vedere fizic (de exemplu, conducerea sub influența alcoolului).
- Continuarea consumului de alcool în ciuda cunoașterii faptului că persoana suferă de o problemă fizică sau psihologică care este probabil cauzată sau exacerbată de alcool.
- Toleranță: Necesitatea de a consuma cantități crescute de alcool pentru a obține efectul dorit sau o diminuare semnificativă a efectului cu consumul continuu al aceleași cantități de alcool.
- Simptome de sevraj: Prezența simptomelor caracteristice de sevraj la întreruperea sau reducerea consumului de alcool sau consumul de alcool (sau o substanță înrudita, cum ar fi benzodiazepinele) pentru a ameliora sau evita simptomele de sevraj.
Ghiduri de consum sigur de alcool
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte organizații de sănătate publică oferă orientări pentru consumul moderat de alcool:
- OMS recomandă limitarea consumului la:
- Bărbați: Până la 2 băuturi standard pe zi.
- Femei: Până la 1 băutură standard pe zi.
- Este, de asemenea, recomandat să existe cel puțin două zile pe săptămână fără consum de alcool pentru a reduce riscurile asociate consumului constant.
O băutură standard conține aproximativ 14 grame de alcool pur, echivalentul a:
- 350 ml de bere (5% alcool).
- 150 ml de vin (12% alcool).
- 44 ml de băuturi spirtoase (40% alcool).
Semnele alcoolismului
Este esențial să recunoaștem semnele alcoolismului cât mai devreme pentru a fi capabili să adresăm această problemă.

Consumul de alcool pe ascuns
Nu este deloc ieșit din comun ca persoanele alcoolice să profite de orice ocazie când pot bea pe ascuns, iar aceasta nu trebuie să țină neapărat de petreceri sau întrevederi sociale, poate să fie când sunt ieșiți la cumpărături sau cu treburi.
Consumul matinal
Atunci când este nevoie de alcool pentru a începe ziua alcoolismul este în mod aproape sigur instalat. Consumul la primele ore ale dimineții este un semn de sevraj sau de dependență.
Igiena precară
Este posibil ca în stadiile de ebrietate cel care consumă să nu mai acorde nici o importanță grijii de sine și aspectului fizic. Hainele neîngrijite, camera dezordonată și lipsa de angajament în activitățile zilnice și de curățare pot fi semne ale alcoolismului.
Atitudine defensivă în confruntarea cu realitatea
Un alt semn al oricărei dependențe aș spune eu este atitudinea neașteptat de defensivă sau chiar ofensivă atunci când sunt confruntați cu problema dependenței.
Cu toate că adresarea problematicii este necesară, vă puteți aștepta la reacții agresive în discuțiile despre alcoolism.
Explicația din spate este faptul că dependentul neagă că ar avea o problemă cu alcoolul, chiar și în fața unor dovezi evidente.
Nevoia de a crește consumul
Pe măsură ce timpul trece este nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru obținerea aceluiași efect, din cauza dezvoltării toleranței.
Vinovăția
Chiar dacă aparent nu ar părea, consumul de alcool vine cu rușine și vinovăție, mai ales în momentele de ebrietate. Paradoxul este că pentru a putea face față acestor sentimente negative se recurge din nou la alcool.
Nutriția deficitară
Este comun ca alimentația sănătoasă să fie neglijată în favoarea alcoolului.
De asemenea, consumul excesiv de alcool poate cauza diferite deficiențe nutritive sau probleme la stomac.
Alte semne și simptome:

- Pierderea controlului:
- Nu poate limita cantitatea de alcool consumată odată ce începe să bea.
- Bea mai mult timp decât intenționase inițial.
- Eșecul în a îndeplini obligațiile:
- Neglijarea responsabilităților la locul de muncă, școală sau acasă din cauza consumului de alcool.
- Pierderea interesului pentru activitățile și hobby-urile pe care obișnuia să le aprecieze.
- Pierderea vieții sociale:
- Familia unui alcoolic în general pierde legăturile sociale din cauza rușinii sau a faptului că oriunde ar merge la petreceri există pericolul consumului de alcool în exces.
- Probleme legale și financiare:
- Probleme repetate cu legea din cauza comportamentului legat de consumul de alcool (conducere sub influență, violență).
- Dificultăți financiare cauzate de cheltuielile excesive pentru alcool.
- Probleme de sănătate:
- Afecțiuni medicale frecvente, cum ar fi mahmureli severe, gastrită, și alte probleme digestive.
- Probleme mai grave de sănătate, cum ar fi leziuni hepatice, hipertensiune arterială, și probleme cardiovasculare.
- Schimbări de comportament și personalitate:
- Devine iritabil, agresiv sau deprimat.
- Se izolează și se închide față de familie și prieteni, preferând să petreacă timp singur sau doar cu alți băutori.
- Simptome de sevraj:
- Experimentează simptome de sevraj, cum ar fi tremurături, transpirații, greață și anxietate, atunci când nu bea.
Cum se creează dependența de alcool?
Dependența de alcool se dezvoltă prin schimbările chimice care au loc în creier.
Alcoolul modifică echilibrul neurotransmițătorilor, ceea ce duce la dorința continuă de consum. Repetarea consumului crește toleranța și intensifică dependența.
De asemenea, pot exista anumite circumstanțe care pot favoriza instalarea dependenței, spre exemplu:
- Situații de pierdere neprocesate – divorț, doliu, lipsa unui părinte
- Trecerea prin traumă și efectele sindromului post traumatic netratate
- Suportul social deficitar sau absent, singurătatea
- Trecerea prin boală sau boala unui membru al familiei
- Structura de personalitate a individului înclinată spre a fi dependent sau melancolic
- Mediul social influențează spre consumul în exces
- Situații de schimbări majore de viață neașteptate pentru care individul nu era pregătit
- Tulburări afective (depresie, anxietate) netratate
Tipuri de alcoolism
- Alcoolismul funcțional: Reușește să mențină o viață aparent normală, în ciuda dependenței.
- Alcoolismul cronic: Consumul de alcool afectează semnificativ toate aspectele vieții sale.
- Alcoolismul intermitent: Consumă alcool în mod compulsiv, dar în perioade intermitente.
Efectele alcoolismului pe termen lung
În primul rând, consumul cronic de alcool poate duce la probleme severe de sănătate, incluzând ciroză hepatică, pancreatită, boli cardiovasculare și diverse tipuri de cancer.
În al doilea rând, alcoolismul face ravagii la nivel personal și psihic, el afectează relațiile personale, cariera și sănătatea mentală.
În mod indirect, marea majoritate dintre noi am fost afectați la un moment dat de efectele alcoolismului, chiar dacă nu suntem consumatori regulați. Cu toții avem pe cineva în familie, în vecinătate sau cunoaștem îndeaproape familii care au fost afectate negativ de alcoolism.
A crește într-o familie cu un părinte alcoolic înseamnă neglijență emoțională și constituie pentru majoritatea o traumă majoră în dezvoltare, chiar și în absența violenței familiale.
Nu lăsa alcoolul să-ți controleze viața; caută sprijin și adoptă strategii sănătoase de gestionare

Este esențial să recunoști semnele alcoolismului și să ceri ajutor cât mai curând posibil. Organizații precum Alcoolicii Anonimi (AA) oferă sprijin și resurse valoroase pentru recuperare. Aceștia activează în mai multe orașe și există și grupuri de sprijin online.
Din propria mea experiență, crescând alături de un părinte alcoolic, am învățat că acceptarea problemei și căutarea ajutorului sunt pași cruciali către vindecare.
Nu te teme să vorbești despre dificultățile tale și să cauți sprijinul comunității și al profesioniștilor, fie că cineva din familia ta este alcoolic sau poate chiar tu te confrunți cu dependența de alcool. Cu voință și sprijin adecvat, recuperarea este posibilă.
Pentru familiile celor dependenți de alcool există și resurse specifice de sprijin:
Recomand să participi la întâlnirile grupurilor de suport din zona ta sau online și să citești literatura de specialitate aferentă, bazată pe principiile Programului în 12 Pași. Mulți oameni au ajuns să se recupereze și tu poți obține acest lucru.
Dacă simți că ai nevoie de consiliere psihologică individualizată și de un plan de tratament pentru a lupta împotriva dependenței sau dacă ești afectat indirect de o astfel de dependență, nu ezita să mă contactezi. Poți stabili o primă întâlnire gratuită mai jos, pentru a ne cunoaște mai bine și a afla cum te pot ajuta.
Concluzie și rezumat
Alcoolismul este o problemă complexă și serioasă, care afectează atât persoana dependentă cât și pe cei din jurul său.
Recunoașterea semnelor de alcoolism și înțelegerea cauzelor și factorilor de risc sunt esențiale pentru intervenția timpurie.
Semnele vizibile precum consumul pe ascuns, nevoia de a bea dimineața, igiena precară și schimbările de comportament pot indica prezența unei dependențe de alcool. Este important să abordăm aceste probleme cu empatie și să încurajăm persoanele afectate să caute ajutor.
De asemenea, nu așteptați ca persoana dependentă să poată renunța pur și simplu peste noapte. Tratați dependența pe o boală care necesită îngriire medical și sprijin psihologic.
Denisa Alexandra Holl, psiholog clinician în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, psihoterapeut și autor, pasionată de explorarea sănătății mintale, corporale și spirituale.
De la începutul carierei, m-am dedicat mediului clinic, lucrând cu pacienți vârstnici, persoane incapacitate de boală fizică sau psihică sau pacienți cu afecțiuni terminale precum Alzheimer sau cancer. De asemenea, lucrez cu persoane care se confruntă cu tulburări psihice severe, precum schizofrenia și tulburările de personalitate, dar și cu oameni impactați sever de traumă sau fobii.
În cabinetul meu privat, îmi place să ghidez tinerii în momente de tranziție, ajutându-i să își gestioneze emoțiile, stresul și să își construiască relații sănătoase și cariere împlinite.
Pe blog împărtășesc resurse și sfaturi din psihologia modernă, ghidându-te pe drumul către echilibru și bunăstare.