Psihoterapia individuală pentru adulți

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un proces profesional și de colaborare dintre un terapeut și un client, în care terapeutul oferă sprijin, suport emoțional și îndrumare. Terapeutul folosește tehnici specifice pentru a aborda probleme și dificultăți de natură psihică sau emoțională.

Scopul terapiei este de a ajuta clientul să își îmbunătățească sănătatea mintală, relațiile cu cei din jur, de a dezvolta abilități de adaptare sănătoase, de a face față stresului și dificultăților în viață și de a-și atinge potențialul personal.

Spre deosebire de consiliere, psihoterapia este un proces de lungă durată.

Cum știu dacă am nevoie de terapie sau dacă terapia este potrivită pentru mine?

Decizia de a începe terapia și de a determina dacă aceasta ți se potrivește este o alegere personală și poate varia, în funcție de circumstanțe individuale. Psihoterapia poate fi la fel de potrivită atât pentru cineva care poartă un diagnostic medical, respectiv psihiatric, cât și pentru cineva care nu suferă de vreo tulburare psihică sau de altă natură. Cu toate acestea, există câteva semne și indicii că terapia ar fi benefică:

Terapia pe care eu o ofer nu se raportează doar la rezolvarea sau tratarea problemelor, ci încurajează și promovează dezvoltarea individului în toate aspectele vieții lui.

Consider că fiecare om este îndreptățit să trăiască sentimentul de satisfacție și împlinire în viață și sper ca terapia să aducă aceste trăiri în viețile celor cu care lucrez.

Eu adaptez acest proces la nevoilor și dorințele individuale ale fiecărui client, tocmai de aceea setez obiectivele terapeutice întotdeauna împreună cu clientul.

Cum te poate ajuta terapia?

Sprijinul oferit într-un cadru terapeutic nu doar că este adecvat pentru persoanele care se confruntă cu schimbări și dificultăți majore în viață, ci este deosebit de valoros. Iată câteva beneficii pe care terapia pe care o practic eu le poate aduce în aceste situații:
Ce altceva ar mai trebui să știu despre terapie?

În cadrul procesului terapeutic, relația dintre client și terapeut este una de colaborare strânsă. Este un aspect central și esențial al terapiei și poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor terapeutice. Așadar, este necesar ca tu, în poziția de client, să simți că poți crea o legătură cu terapeutul, să rezonezi cu el.

Iată câteva elemente care țin de relația terapeutică pe care îți garantez că le urmăresc în practica mea:

Să vezi cu ochii celuilalt, să auzi cu urechile celuilalt, să simţi cu inima celuilalt!”- ( ALFRED ADLER )

Specialitatea mea de bază și formarea mea este în psihoterapie adleriană.

Terapia adleriană este o abordare terapeutică bazată pe teoria psihologiei individuale dezvoltată de Alfred Adler. Această formă de terapie se concentrează pe înțelegerea indivizilor în contextul experiențelor lor de viață, a relațiilor și interacțiunilor sociale. Ca terapeut adlerian, îmi asum un rol de ghid și colaborez cu clientul pentru a explora și a înțelege mai bine motivele, credințele și comportamentele acestuia.

Principalele aspecte ale terapiei adleriene pe care eu le abordez în lucrul cu clienții includ:

În terapia adleriană, se pune un accent deosebit pe înțelegerea unică a fiecărei persoane și a modului în care aceasta își construiește propria percepție și interpretare a lumii.

Pentru a citi mai multe despre cum să alegi terapeutul potrivit pentru tine te invit să citești acest articol

Psihoterapia atinge viețile oamenilor probabil mai mult decât orice alt ajutor, însă pentru ca ea să aibă rezultate bune este nevoie de implicarea ta în acest proces și de dorința puternică de a-ți îmbunătăți propria viață! Omul este făuritorul propriei sale vieți!