Psihoterapia individuală pentru adulți
Ce este psihoterapia?
Psihoterapia este un proces profesional și de colaborare dintre un terapeut și un client, în care terapeutul oferă sprijin, suport emoțional și îndrumare. Terapeutul folosește tehnici specifice pentru a aborda probleme și dificultăți de natură psihică sau emoțională.
Scopul terapiei este de a ajuta clientul să își îmbunătățească sănătatea mintală, relațiile cu cei din jur, de a dezvolta abilități de adaptare sănătoase, de a face față stresului și dificultăților în viață și de a-și atinge potențialul personal.
Spre deosebire de consiliere, psihoterapia este un proces de lungă durată.
Cum știu dacă am nevoie de terapie sau dacă terapia este potrivită pentru mine?
- Dificultăți emoționale și psihice persistente – confruntarea lor îți afectează starea de bine și funcționarea zilnică
- Incapacitatea de a face față în mod eficient problemelor și situaților dificile – atunci când problemele te copleșesc și nu mai vezi cale de ieșire
- Nevoia de sprijin și înțelegere – în cadrul terapiei, îți pot oferi un mediu confidențial și sigur, în care te poți exprima liber și în care îți poți explora propriile nevoi emoționale
- Dorința de creștere și dezvoltare personală – terapia îți poate facilita creșterea personală și atingerea potențialului maxim prin explorarea personalității, a trecutului, a mecanismelor și a abilităților personale.
- Disconfort persistent și blocaje în viață – prin terapie te pot ajuta să identifici sursa blocajelor, a repetițiilor și a pattern-urilor tale în viață, de asemenea să găsești un nou mod de a avansa
- Traumă sau trecut traumatic; proveniența dintr-un mediu familial disfuncțional – în acest caz lucrul terapeutic te poate ajuta să vindeci trauma, să capeți o înțelegere profundă a trecutului și a felului în care acesta ți-a impactat viața actuală. Prin terapie poți ajunge să te reorientezi către manifestarea unei vieți sănătoase.
Terapia pe care eu o ofer nu se raportează doar la rezolvarea sau tratarea problemelor, ci încurajează și promovează dezvoltarea individului în toate aspectele vieții lui.
Consider că fiecare om este îndreptățit să trăiască sentimentul de satisfacție și împlinire în viață și sper ca terapia să aducă aceste trăiri în viețile celor cu care lucrez.
Eu adaptez acest proces la nevoilor și dorințele individuale ale fiecărui client, tocmai de aceea setez obiectivele terapeutice întotdeauna împreună cu clientul.
Cum te poate ajuta terapia?
- Înțelegerea și acceptarea schimbării: Încurajez o perspectivă constructivă asupra schimbării și ajut persoanele să înțeleagă că schimbarea face parte din normalul vieții, putând fi o oportunitate de creștere și dezvoltare. Te pot ajuta să accepți schimbările și să te adaptezi la ele, să treci cu bine perioadele de tranziție și să găsești modalități constructive de a face față dificultăților.
- Explorarea resurselor și a abilităților personale: Mă axez pe identificarea și dezvoltarea resurselor și abilităților personale ale individului. Te pot ajuta să descoperi și să utilizezi resursele interioare și exterioare pentru a face față schimbărilor și dificultăților.
- Îmbunătățirea relațiilor interpersonale: Acord o importanță deosebită relațiilor interpersonale și modului în care acestea pot influența sănătatea psihică și adaptabilitatea la schimbări. În acest proces, putem lucra împreună pentru a dezvolta abilități de comunicare sănătoasă, rezolvare a conflictelor și relaționare eficientă cu ceilalți.
- Creșterea încrederii și stimei de sine: Ca terapeut, încurajez dezvoltarea unei stime de sine sănătoase și a încrederii în propria persoană. Prin explorarea și înțelegerea propriilor capacități și resurse, poți câștiga încredere în abilitățile tale de a face față schimbărilor și dificultăților majore de viață.
- Gestionarea emoțiilor și a stresului: Îți pot oferi un spațiu sigur în care să îți explorezi și să-și exprimi emoțiile legate de pierderi, schimbări și dificultăți. Folosesc tehnici și strategii eficiente pentru a gestiona stresul, anxietatea și alte emoții asociate cu aceste situații, cum ar fi furia, vinovăția, rușinea sau inadecvarea. Aceste tehnici aduc adesea informația dinspre inconștient spre conștient și astfel, clientul capătă mai multă claritate și înțelegere de sine.
Ce altceva ar mai trebui să știu despre terapie?
În cadrul procesului terapeutic, relația dintre client și terapeut este una de colaborare strânsă. Este un aspect central și esențial al terapiei și poate avea un impact semnificativ asupra rezultatelor terapeutice. Așadar, este necesar ca tu, în poziția de client, să simți că poți crea o legătură cu terapeutul, să rezonezi cu el.
Iată câteva elemente care țin de relația terapeutică pe care îți garantez că le urmăresc în practica mea:
- Încredere și confidențialitate. Creez un mediu sigur și confidențial, astfel încât să te simți confortabil să-ți exprimi gândurile, emoțiile și experiențele personale oricare ar fi ele, fără frică de judecată sau de critici. De asemenea, semnez un contract cu fiecare client, care detaliază toate aspectele ce țin de confidențialitate și bună practică și discut deschis despre toate problemele de ordin etic care pot apărea.
- Empatie și înțelegere. Am abilitatea de a resimți și de a înțelege emoțiile și experiențele clientului, oferind suport emoțional.
- Colaborare și respect reciproc. Consider că lucrăm împreună în abordarea problemelor, de la adult la adult, de la suflet la suflet, suntem parteneri în acest proces.
- Suport și îndrumare. În primul rând, intru în acest proces cu sufletul deschis pentru a-ți oferi suport și a te face să simți că sunt acolo mereu, lângă tine, că te țin de mână în acest proces. În al doilea rând, mă folosesc de tehnici și strategii ale psihologiei contemporane pentru a-ți dezvolta abilități de adaptare și strategii de gestionare a stresului și a emoțiilor. Eu însumi sunt eclectică, deschisă la nou și devotată studiului pentru a aduce tot ce este eficient în lucrul terapeutic și a-mi îndruma clienții în mod corespunzător.
- Autenticitate și transparență. Sunt sinceră și deschisă cu clientul și îmi împărtășesc experiența și gândurile într-un mod adecvat și relevant pentru procesul terapeutic.
“Să vezi cu ochii celuilalt, să auzi cu urechile celuilalt, să simţi cu inima celuilalt!”- ( ALFRED ADLER )
Specialitatea mea de bază și formarea mea este în psihoterapie adleriană.
Terapia adleriană este o abordare terapeutică bazată pe teoria psihologiei individuale dezvoltată de Alfred Adler. Această formă de terapie se concentrează pe înțelegerea indivizilor în contextul experiențelor lor de viață, a relațiilor și interacțiunilor sociale. Ca terapeut adlerian, îmi asum un rol de ghid și colaborez cu clientul pentru a explora și a înțelege mai bine motivele, credințele și comportamentele acestuia.
Principalele aspecte ale terapiei adleriene pe care eu le abordez în lucrul cu clienții includ:
- Stilul de viață: Ca și în practica adleriană, explorez modul în care persoanele și-au construit stilul lor unic de viață, acesta reprezentând modul în care se raportează la ei înșiși, la ceilalți și la lumea înconjurătoare.
- Interacțiuni sociale: În terapia adleriană se pune preț pe interacțiunile sociale ale clientului și pe modul în care acestea le influențează sentimentele și comportamentul. Relațiile familiale, prietenii, colegii de muncă și alți factori sociali sunt alți factori pe care adesea îi iau în considerare în terapie.
- Obiective și motivații: Ajut clientul să identifice și să-și exploreze obiectivele și motivațiile personale. Înțelegerea scopurilor și valorilor individuale poate sprijini procesul de luare a deciziilor și de direcționare a acțiunilor.
- Responsabilitate și autonomie: Încurajez clientul să-și asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni, emoții și schimbări personale. Modelul adlerian pune accent pe dezvoltarea autonomiei, pe capacitatea de a lua decizii sănătoase și de adaptare la schimbare.
- Stabilirea unei relații terapeutice: Construirea unei relații de încredere și colaborare cu clientul este probabil unul dintre cele mai importante aspecte în munca mea. Facilitez un mediu sigur și suportiv pentru explorarea problemelor și a potențialului de creștere personală.
În terapia adleriană, se pune un accent deosebit pe înțelegerea unică a fiecărei persoane și a modului în care aceasta își construiește propria percepție și interpretare a lumii.
Pentru a citi mai multe despre cum să alegi terapeutul potrivit pentru tine te invit să citești acest articol.
Psihoterapia atinge viețile oamenilor probabil mai mult decât orice alt ajutor, însă pentru ca ea să aibă rezultate bune este nevoie de implicarea ta în acest proces și de dorința puternică de a-ți îmbunătăți propria viață! Omul este făuritorul propriei sale vieți!