Consiliere Psihologică Individuală pentru adulți

Ce este consilierea psihologică?

Consilierea psihologică este un proces de sprijin și ghidare oferit de un profesionist în domeniul psihologiei pentru a ajuta oamenii să-și depășească dificultățile de viață și să-și atingă obiectivele personale. Implică o relație de încredere și confidențialitate reciprocă, unde clientul are posibilitatea de a explora și înțelege mai bine problemele cu care se confruntă.

Spre deosebire de terapie, accentul cade consilierea clientului în problemele sau nedumeririle cu care se prezintă.

Obiectivele consilierii sunt de regulă practice, concrete și aplicate contextului de viață al persoanei. Practic, în acest proces eu, consilierul, susțin clientul în rezolvarea problemelor de viață într-un mod pragmatic, orientat spre obiective.

Cum știi dacă ți se potrivește consilierea?

Consilierea te poate ajuta într-o varietate de situații sau nevoi, cum ar fi:

Consilierea este un proces individualizat și adaptat nevoilor și obiectivelor fiecărui client.


Creând o relație de siguranță, lucrez împreună cu clientul pentru a identifica soluții și strategii potrivite, astfel încât acesta să-și poată depăși dificultățile și să-și atingă obiectivele personale.


Prin intermediul acestui serviciu, poți dobândi o mai bună înțelegere de sine, poți dezvolta abilități adaptative sănătoase și îți poți îmbunătăți calitatea vieții. Astfel, în acest proces, este posibil să îmi ofer opinia, sfatul sau o recomandare, toate acestea având loc cu multă susținere și empatie, luând în considerare toate aspectele individuale.

Cum te poate ajuta consilierea?

În urma ședințelor de consiliere pe care le ofer, clientul poate beneficia de următoarele:
consiliere psihologica adulti denisa ilea psiholog

Ce nu este consilierea psihologică?

Ce altceva ar trebui să știu despre consilierea psihologică?

Consilierea psihologică este în general de scurtă durată în comparație cu psihoterapia, care se poate întinde pe ani de zile.

Ședințele durează 50 de minute, iar conform ghidului sinoptic al Colegiului Psihologilor România, pentru un adult care se prezintă voluntar, există o recomandare de maximum 16 ședințe.

În timpul sau în urma acestui proces, există posibilitatea să ți se recomande servicii de psihoterapie pe termen lung, adresare către servicii medicale sau de psihologie clinică (pentru o evaluare psihologică).

consiliere psihologica adulti denisa ilea

Consilierea psihologică este foarte asemănătoare cu coaching-ul, însă diferă în unele aspecte ce țin de competențele profesionale ale specialistului, abordarea și codul etic.


De exemplu, consilierea se concentrează pe explorarea emoțiilor, a experiențelor trecute și a factorilor care influențează prezentul și viitorul unei persoane. Pe de altă parte, coachingul se concentrează mai mult pe prezent, pe atingerea obiectivelor și pe dezvoltarea de abilități practice pentru a atinge succesul într-un anumit domeniu sau zonă a vieții.


Abordarea este mai amplă în consilierea psihologică decât în coaching, pentru că un psiholog este dator să ia în considerare întregul context al persoanei, inclusiv aspecte emoționale, cognitive, relaționale și sociale. În calitatea mea de consilier, lucrez într-un mod integrativ, combinând diferite tehnici și abordări terapeutice pentru a mă adapta nevoilor unice ale fiecărui client.

consiliere psihologica adulti denisa ilea psihoterapeut Bucuresti

Deși unele școli de coaching sunt foarte prestigioase și oferă o pregătire bună, există și școli foarte accesibile; cerințele și standardele în educație variază foarte mult, în funcție de organizație. 

În general, un coach nu are neapărat o pregătire academică în psihologie sau psihoterapie, deși poate avea experiență sau cunoștințe în domeniul psihologiei. 

Principalul focus al coachingului este să ajute clienții să-și atingă obiectivele și să-și maximizeze potențialul personal și profesional. Coacherii se concentrează adesea pe dezvoltarea abilităților și pe îmbunătățirea performanțelor într-un anumit domeniu.

Un consilier psihologic cu o licență în psihologie are de obicei un nivel ridicat de pregătire academică și practică în psihologie, după cum am și eu. Spre exemplu, eu am trecut prin ani de studii universitare în psihologie și am obținut o licență și o diplomă de masterat în psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie.

În timpul studiilor, noi, consilierii psihologici, suntem expuși la o gamă largă de teorii psihologice, abordări terapeutice și practici clinice. Învățăm să evaluăm și să diagnosticăm tulburări mintale, să oferim terapie individuală și de grup și să abordăm problemele psihologice și emoționale ale clienților noștri. Consilierii psihologici urmează, de asemenea, o practică supervizată sub îndrumarea unui profesionist cu experiență în domeniul psihologiei.

Se consideră că un psiholog bine pregătit trebuie să ia în considerare complexitatea naturii umane și a psihicului, și nu doar să învețe pașii concreți ai procesului consilierii. De asemenea, el este familiarizat cu rigoarea codului deontologic și etic specific profesiei.

Tot aici menționez că legea prevede acest cod deontologic și în România, urmărind îndeaproape standardele europene și standardele APA (Asociației Psihologilor Americană) în timp ce profesia de coach nu are nicio astfel de reglementare deocamdată. 

De altfel, este foarte ușor să verifici dacă un consilier sau terapeut este licențiat, așadar membru al Colegiului Psihologilor România. Informația o găsești pe site-ul lor într-un tabel Excel. 

Dacă ai întrebări poți oricând să mă contactezi prin scris sau programând direct o întâlnire accesând informația de mai jos.