Discuții despre Labirintul Alegerilor
Ghid spre Libertate în Decizii
Universul alegerilor de viață m-a captivat profund în ultima perioadă, devenind un subiect central în cabinetul meu și în reflexiile personale. În ciuda dorinței comune de a face alegeri conștiente și echilibrate, adesea ne lăsăm purtați de fluxul inconștient al vieții. În acest articol, dezvălui concluziile și învățămintele extrase dintr-un interviu fascinant cu psihologul Attila Mihai Pall. Atti, terapeut specializat în regresii în vieți anterioare și vindecarea energetică, aduce o perspectivă spirituală asupra procesului de luare a deciziilor. Ascultă interviul în josul paginii sau apăsând aici pentru a descoperi strategii simple dar eficiente pentru alegeri mai echilibrate și înțelegerea subtilităților influenței și manipulării în procesul decizional.
Contextul alegerilor
În contextul profesional, susțin cu fermitate integrarea psihoeducației în tratarea depresiei, considerând-o esențială pentru înțelegerea și gestionarea procesului decizional. Într-o perioadă de criză, alegerea potrivită devine crucială, iar absența sensului vieții poate alimenta depresia. Fiecare decizie, de la parteneriatele nepotrivite la alegerile de carieră disonante, poate declanșa un lanț de consecințe negative. Observ în cabinet că pacienții ajung la mine, simțindu-se pierduți în propriile alegeri, influențați de presiunea familiei sau societății. Alegerile de viață sub presiunea altora este o sursă de nefericire, iar consecințele se reflectă adesea în relații, cariere și starea de bine generală. În procesul de consiliere, constat că majoritatea pacienților sunt îndrumați de nevoia de a satisface așteptările celorlalți, (în special părinților) iar aceasta generează confuzie și ambivalență. Aud la tot pasul: „Am tot ce mi-am putut dori, orice ar vrea să aibă o familie/ casă/ afacere cum am eu. Iar eu sunt extraordinar de nefericit! Ce este în neregulă cu mine?”
Psihologii se confruntă cu solicitări de sfaturi, chiar dacă nu sunt autorizați în mod obișnuit să le ofere. Pacienții vin plini de confuzie și indecizie în cabinetul psihologic , iar întrebarea esențială devine: De ce există această frică și ezitare în luarea deciziilor? În mod clar, oamenii caută în cabinetele noastre răspunsuri pe care, în cele din urmă, trebuie să le descopere în interiorul lor.
Fragment din Interviu cu Terapeutul Attila Mihai Pall: Navigând Printre Emoții și Alegeri
Attila: „Îi îndrum în primul rând să își asume propiile decizii! Să nu mai aștepte rezolvarea din exterior… trebuie să ne confruntăm noi, fie cu propriile emoții, să descoperim răspunsurile în interiorul nostru. Cu toții le avem.”
„În anumite alegeri, te poți uita pe tine sau îi poți uita pe ceilalți, iar aici oamenii nu găsesc un echilibru.”
Denisa: „De unde știm că nevoile personale sunt spre binele nostru? Multe alegeri vin din ego, capricii sau pur și simplu, nu avem nevoie de ele. Ce ar trebui oamenii să aibă în vedere când sunt confuzi în viață? Dar când au regrete?”
Attila: „Clar avem nevoie de cunoaștere… să fie atenți la ce trezește în ei informația respectivă. Uneori, regretul semnifică că a pierdut ceva și privește spre calea nealeasă. Alteori, regretul e legat de o rană și vinovăție.”
Denisa: „Oamenii se simt copleșiți de emoții și nu știu să atribuie sens experienței lor. Ce ar trebui să îi ghideze în acest lucru?”
Attila: „Eu îi învăț să simtă emoția în interior, pentru că toate emoțiile noastre sunt energii în corp. Le învăț să le identifice, să privească către ele și să își dea seama ce mesaj transmit. Orice alegere este o cale în viață.”
Denisa: „Emoțiile de care fugim ne ajută să ne înțelegem mai bine. Avem nevoie de un terapeut, chiar și pentru un terapeut! Ce facem cu oamenii care se feresc să aleagă?”
Attila: „Nealegerea este și ea o alegere, o fugă, o neasumare. Este calea copilului… lăsăm pe altul să aleagă… când ne asumăm alegerile, intrăm în pasajul de trecere spre maturitate.
Fragment din Interviu cu Psihologul Attila Mihai Pall: Alegerea Libertății și Înfruntarea Influențelor și Manipulării
Sfaturile, indiferent de sursă, ne marchează alegerile. Cum navigăm aici? Încălcăm noi libertatea altora sau suntem noi cei cu drepturile încălcate?
Attila: „Să știm că nu suntem deținătorii adevărului suprem… ascultătorii să nu ne creadă pe cuvânt, să verifice informația. Ceea ce credem că e bine poate fi bun pentru noi, dar trebuie să oferim șansa altora să aleagă, fără a interveni.”
Denisa: „Alegerea înseamnă asumare, libertate… dar cum ar trebui să ne simțim?”
Cum Identificăm Încălcările Principiilor?
Attila: „Este un proces îndelungat, necesită prezență pentru a nu repeta tipare și răni. Atâta timp cât facem pe plac altora, nu există liber arbitru. Tehnica mea este de a da la o parte programele și emoțiile și de a ne da seama unde este alegerea noastră.”
Alegerea Conștientă și Ghidarea Internă
Attila: „Nu știu dacă o alegere este bună pentru tine. Doar tu poți ști asta. O tehnică este să vizualizezi două opțiuni diferite și să simți care îți aduce mai multă bucurie și pasiune. Alegerea trebuie să fie aliniată cu ceea ce simți în corp.”
Denisa: „Care este alegerea de care te simți cel mai mândru?”
Attila: „Alegerea de a fi prezent la nașterea copilului meu. Eram într-un spațiu magic în care s-a întâmplat cea mai mare minune.”
Attila: „Când am rămas în relații mai mult decât trebuia, am simțit că m-am deturnat, am pierdut timp și mi-a făcut rău. Cu toate că oricare întârziere aduce înțelegere în final. Însă, în acele momente simțeam că se scurge viața din mine.”
Gestionarea regretelor și sfaturi pentru cei ce se simt neîmpliniți
Attila: „Poți alege altfel oricând. Nicio alegere nu este definitivă. Dacă nu ești fericit, poți schimba. Sacrificiul și lipsa pasiunii aduce neîmplinire.”
Denisa: „Mulți se sacrifică gândind că fac bine… dar sunt neîmpliniți și nu aduc valoare.”
Attila: „Dacă nu ai pasiune, nu ești în locul potrivit. Trebuie să te reconectezi cu copilul din tine și să aduci viață în tot ceea ce faci.”
Strategii de Conectare la Forța Vitală a Vieții
Statul în contemplare: În mijlocul agitației cotidiene, să ne acordăm timp să stăm în liniște și să contemplăm. Găsirea unui colț liniștit pentru reflecție poate oferi claritate și conexiune interioară.
Privirea cerului sau a copacilor, a naturii: În mijlocul naturii, să ne îndreptăm privirea către cer sau copaci. A absorbi frumusețea naturală înconjurătoare poate înălța spiritul și aduce o stare de pace. Și multp vitamina D 🙂
Conectarea cu un animal: Animalele au o energie autentică și vindecătoare. Petrecerea timpului cu un animal de companie sau observarea naturii sălbatice ne poate aduce în prezent și ne poate aduce bucurie.
Activități plăcute, care să ne captiveze atenția: Să alocăm timp pentru activități care ne aduc bucurie și ne țin în prezent. Fie că este vorba de citit, gătit, pictat sau orice altceva, aceste momente aduc satisfacție și conectare cu sine atâta timp cât le facem ancorați în prezent.
Ai un drept divin de a alege și astfel te poți redescoperi!
Denisa și Attila: Să nu uităm că avem dreptul de a alege, dar și de a ne răzgândi mereu în alegerile noastre! Să te alegi pe tine!
Anunț Special: Terapiile alternative se vor întâlni toate într-un singur loc, special pentru tine!
Anunțăm cu bucurie un site dedicat terapiilor alternative. O platformă gândită pentru cei în căutare de vindecare, unde pot alege cu încredere terapia potrivită. O comunitate dedicată, unde terapeuții cu har pun suflet în fiecare practică.
P.S.: Nu uitați că aveți dreptul de a vă vindeca și de a cere ajutorul potrivit pentru dumneavoastră! Orice problemă are soluțiile potrivite. Există terapeuții dedicați care așteaptă să vă însoțească în călătoria vindecării.”
Dacă simți că te regăsești în acest articol, scrie-mi un e-mail la psiholog@denisailea.ro sau lasă un comentariu dedesubt și spune-mi despre călătoria ta în labirintul deciziilor.
De asemenea, nu uita să împărtășești acest articol cu cei care crezi că ar fi interesați!
Dacă te simți total depășit de indecizie și ai nevoie de ajutor de specialitate nu ezita să mă contactezi pentru a stabili împreună o întâlnire și a afla cum te pot sau te putem ajuta.
Denisa Alexandra Holl, psiholog clinician, psihoterapeut și autor, călătorită în jurul lumii și exploratoare a sănătății mintale, corporale și spirituale.
Ghidez adulții tineri care trec prin schimbări majore de viață să își navigheze emoțiile, să își gestioneze stresul și să își construiască relații sănătoase.
Împărtășesc resurse și sfaturi din domeniul psihologiei moderne, ghidându-te pe drumul către echilibru