Obiective Eșuate?
Anul trecut pe vremea aceasta dorința mea pentru noul an a fost să nu mai am nici-o dorință. Pe de-o parte, eram în pragul burn-out-ului și copleșită de-a dreptul din cauza programului supraaglomerat. Credeam că fără să aglomerez programul nu reușesc să bifez prea multe de pe lista lungă de obiective propuse la început de an. Pe de altă parte, lucrasem atât de mult la mine și în terapia personală de a mă accepta așa cum sunt, că pur și simplu, nu mai aveam dorință să alerg după multe lucruri deodată. Chiar și așa, fără obiective presetate, am avut un an plin de transformări și realizări extraordinare.
Nu că aș încerca să vă conving să nu vă gândiți la ce vă doriți în următorul an și să nu așterneți pe hârtie, însă aș vrea să punctez capcanele pe care să le aveți în vedere înainte de a vă seta ceva pe noul an, fie pe hârtie, fie în cap sau în renumitele „vision board”.
Simpla setare a unui „vision board” sau a dorințelor poate, de fapt, să îți afecteze întreaga ta imagine de sine; fie să îți crească stima de sine fie să ți-o afecteze considerabil. Un punct bun de plecare este de a alege, de fapt, niște obiective realiste, dar și de a identifica pași concreți în drumul tău către îndeplinirea viselor .
Psihologia ‘Pop’ și cărțile de tip self-help insistă pe a avea „new years resolutions”, pe a avea un vision board, a te imagina unde vei fi peste 1 an, 3, 5 ani. Într-adevăr este de folos să îți proiectezi o imagine a idealului în viitor, însă dacă omiți să implementezi în viața ta acțiuni concrete și obiceiuri zilnice care să te aducă mai aproape de visul tău sau care să fie sustenabile și în concordanță cu vision board-ul tău, este posibil să sfârșești prin a te dezamăgi singur. În plus, cuvântul englezesc „resolution” înseamnă o decizie fermă în a acționa sau nu cu privire la ceva, așadar în cazul acesta să nu confundăm creionarea dorințelor cu asumarea unei hotărâri cu privire la felul în care ni se va desfășura viața în următorul an.
Cum să reușești?
Mai departe, în următoarele rânduri îți propun niște idei pe care merită să le ai în vedere înainte de a-ți seta obiectivele pe noul an. În cele ce urmează voi vorbi și din experiență personală, fiind eu însumi o persoană foarte dedicată propriilor obiective și planificării, dar și din știința comportamentului, recomandând celor interesați să citească și să aprofundeze cărțile din bibliografia acestui articol.
1. Începe cu ziua de mâine. Doar o zi. Începe oricând.
De ce ianuarie? De ce doar la început de an trebuie să ne setăm ce vrem?
Dacă stai să te gândeșți, fiecare zi e un început al unui ciclu de 365 de zile.
Îți propun să fii flexibil, să îți deschizi mintea la oportunități tot anul și la reajustări. Începe cu ce poți și este mai ușor pentru tine, cu sau fără să fi ales, în prealabil, un scop al vieții sau o misiune. Este foarte greu atunci când ai o dezordine totală în viață, să alegi un vision board ideal care să se alinieze cu scopurile, valorile morale și misiunile vieții tale. Începe cu cu ce poți pentru ziua de mâine, alege obiceiuri simple care pot susține o viață sănătoasă.
Gândește-te ce ar avea un impact major în viața ta cu un efort minim de moment? Aplică formula big impact-small effort (impact mare-efort mic); aceasta te ajută să pornești și să te încurajezi singur.
2. Fii atent la vocea ta interioară, cum și-ar petrece timpul persoana asta care ți-ai dori tu să devii?
Ce anume vrei să devii? NU ceea ce crezi că ar fi bine pentru tine, nu ceea ce cred cei din jur că ar trebui să faci.
Ar fi ideal ca alegerea acestor rezoluții să îți dea un simț al puterii și responsabilității asupra propriei vieți.
Câteodată alergăm și nici nu știm, de fapt, pentru ce alergăm. Ce semnificație are atingerea acelui obiectiv pentru tine? Cum ar aduce plusvaloare în viața ta.
3. Ia în considerare toate aspectele vieții atunci când ți-o revizuieșți; acestea sunt:
- Munca
- Dragostea (intimitate și sex)
- Partea socială
- Partea spirituală
- SINELE
Alfred Adler, întemeietorul psihologiei și psihoterapiei individuale, le-a numit sarcini ale vieții, deoarece ele necesită efort și energie din partea noastră. Ele sunt, de fapt, abilități pe care le putem învăța. Toate cele cinci sarcini ale vieții sunt de egală importanță în viața omului pentru echilibrul și sănătatea mintală. Mai mult decât atât, atunci când suntem pe minus în balanță la una dintre ele, tindem, inconștient, să supracompensăm cu un alt aspect. Cel mai adesea, oamenii de azi supracompensează prin muncă.
Gândește-te la fiecare aspect al vieții tale din cele menționate mai sus și setează-ți obiective pentru fiecare. Dacă întâmpini dificultăți în acest sens, poți să dai o notă de la 1 la 10, pur și simplu spunând unde te afli în acest moment al vieții pe fiecare palier. Poți, de asemenea, să îți setezi unde vrei să ajungi în viitor, pe fiecare aspect al vieții.
Totuși, fii atent ca prin setarea noilor obiective foarte ambițioase pe un anumit aspect al vieții să nu încerci, de fapt, să fugi de un alt aspect al vieții tale!
4. Alege consistență în loc de intensitate.
Alege obiective sau rezoluții pe care să le poți duce à la long, cu consistență. Poate ar fi mai bine să adopți un obicei sănătos sau o schimbare mică de viață, dar pe care să o poți susține tot anul, decât să alegi ceva ce nu poți susține pentru că te va epuiza de la bun început. Spre exemplu: alege să începi prin a ieși la o plimbare sau prin a-ți lăsa pauză la prânz, decât să îți setezi activități sportive drastice pentru care nu ai nici timpul, nici energia necesară. Alege ceva realizabil care să îți dea un sentiment de reușită de-a lungul timpului, nu îți pune piedici singur!
„It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.” – Confucius
5. Alege-ți obiectivele prioritizând, analizează ce îți poți asuma și întreabă-te cât timp ai la dispoziție ca să investești în acest obiectiv?
Alege doar obiectivele pentru care ai timp să investești în următorul an, pentru tot anul. Ia în serios obiectivele sau rezoluțiile propuse. Ele pot fi realizate doar dacă le vezi ca pe un angajament și participi activ la realizarea lor.
Spre exemplu, nu-ți seta ca obiectiv sau viziune slăbitul (beach body), dacă tu nu poți să îți iei un angajament în a face zilnic pași concreți pentru a slăbi, spre exemplu, sport, cumpărături, gătit, documentare pentru a mânca sănătos. Nu faci decât să te dezamăgești pe tine prin a alege ceva pentru care tu nu ai disponibilitatea de a investi timp și energie sau de a prioritiza. Ne dezamăgim constant pe noi înșine prin acest proces în care, de fapt, nu facem ceea ce ne-am propus. În acest fel, doar ne întărim credințele negative despre sine. Tocmai de aceea, pentru unii vision board-urile și rezoluțiile sunt bune doar în teorie.
6. Pregătește-te și pentru eșec
Pe lângă planul cu acțiunile concrete și necesare pentru atingerea obiectivelor, întocmește și un plan în caz de eșec (failure plan), pentru că adesea se întâmplă să ne culcăm pe o ureche.
Imaginează-ți sau fă-ți un vision board mai degrabă cu ce acțiuni întreprinzi pentru a-ți atinge obiectivele sau ce vei face atunci când întâmpini dificultăți?
Ce vei face atunci când vei fi distras de la obiectivele tale? Cum îți oferi sprijin atunci când ești tentat de alte atracții sau atunci când procrastinezi?
Cu toții știm ce trebuie făcut. Cu toții știm că trebuie să bem mai multă apă, să mâncăm mai multe legume și fructe și să mergem la somn mai devreme. Întrebarea este, spre exemplu, ce fac atunci când colegii vin cu pizza și prăjituri, la serviciu, când eu pe vision board-ul meu mi-am pus beach body?
7. Ia aminte că fără satisfacție acest proces nu ar fi deloc plăcut! Studiile arată că satisfacția adevărată vine mai degrabă din efortul depus de-a lungul procesului, decât din atingerea obiectivului în sine!
Gândește-te la toată această experiență ca la o oportunitate de a învăța despre tine. Scrie o listă cu ceea ce ai învățat după fiecare experiență întreprinsă în atingerea obiectivelor stabilite.
8. Aplică formula încurajare + recompensare pentru a te simți motivat să mergi până la capăt.
Încearcă să găsești orice te ajută pentru a te încuraja: oameni, cluburi, grupuri de suport, video-uri motivaționale, imagini, afirmații pozitive etc. În același timp, nu uita să îți oferi apreciere pentru eforturile tale, recompensează-te cu o pauză, mâncarea preferată, împărtășește celorlalți experiența ta!
Vă doresc ca dorințele să vă fie împliniri!
Închei acest articol cu o invitație deschisă: hai să lucrăm împreună pentru a atinge obiectivele tale în noul an sau oricând. Eu sunt aici să te susțin pe drumul tău spre succes. Aici poți afla mai multe despre serviciile mele. Apasă aici pentru a mă contacta.
Bibliografie și lecturi recomandate:
Leo Babauta – The Power of Less
Nyr Eyal – Hooked: How to Build Habit-Forming https://www.nirandfar.com/how-to-manufacture-desire/
Chip and Dan Heath – Switch. How to change things when Change is Hard
Abonează-te la newsletter-ul meu pentru a primi sfaturi și resurse exclusive care te vor ajuta să-ți menții motivația în mod regulat și să obții rezultatele dorite. Nu aștepta mai mult – împreună putem face ca tot anul tău să fie cu adevărat special!
Denisa Alexandra Holl, psiholog clinician în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, psihoterapeut și autor, pasionată de explorarea sănătății mintale, corporale și spirituale.
De la începutul carierei, m-am dedicat mediului clinic, lucrând cu pacienți vârstnici, persoane incapacitate de boală fizică sau psihică sau pacienți cu afecțiuni terminale precum Alzheimer sau cancer. De asemenea, lucrez cu persoane care se confruntă cu tulburări psihice severe, precum schizofrenia și tulburările de personalitate, dar și cu oameni impactați sever de traumă sau fobii.
În cabinetul meu privat, îmi place să ghidez tinerii în momente de tranziție, ajutându-i să își gestioneze emoțiile, stresul și să își construiască relații sănătoase și cariere împlinite.
Pe blog împărtășesc resurse și sfaturi din psihologia modernă, ghidându-te pe drumul către echilibru și bunăstare.