Iubire de Sine prin Terapie: Transformarea Personală

Am întâlnit frecvent în cărți sau cursuri de dezvoltare personală și terapie ideea că iubirea și acceptarea de sine sunt răspunsurile problemelor noastre. Că de acolo vine transformarea sau vindecarea adevărată.

Mi se pare că pe cât de simplu de spus este, pe atât de greu de făcut se dovedește! De am avea o bagheta magică pe care să o folosim și ZBANG! ne iubim sinele și ne acordăm acea iubire necondiționată după care am râvnit toată viața, încă din copilărie…
În realitate, cei mai mulți dintre noi nu reușim să ne acceptăm și să ne iubim pe noi înșine, însă pretindem asta celor apropriați nouă.

Pentru unii dintre noi, mai raționali, cuvintele „iubire de sine” sau „acceptare de sine” ne duc cu gândul la narcisism.

Pentru alții, mai religioși, iubirea înseamnă sacrificiu de sine. Iar pentru cei care au trăit în relații abuzive iubirea este asimilată cu durerea.  De fapt, acceptarea și iubirea sunt sentimente pe care fiecare ființă le râvnește; ele pot fi oferite dar și primite, de la și către ceilalți, însă putem oferi iubire și acceptare și către sine.

De fapt, a ne oferi nouă înșine acceptare necondiționată poate fi un prim pas în crearea unor relații sănătoase și armonioase.

Cum așa?

Aspectele pe care le respingem în noi înșine și experiențele negative pe care nu reușim să le integrăm ca parte din persoana noastră pot avea repercusiuni: imaginea și stima de sine este afectată, dar și relațiile pe care le avem cu cei din jur.

Stima de sine scăzută este adesea întâlnită la diferite forme de psihopatologie, tulburări de personalitate, tulburări de alimentație sau în suicid.

De altfel, observăm la tot pasul în societatea de azi diverse forme, evidente însă, ale respingerii de sine: femeile abuzează de machiaj sau intervenții estetice pentru a se ascunde sub o mască sau duc cure drastice de slăbire, ori bărbați care abuzează de statut și putere, de fapt din frica de a nu fi acceptați așa cum sunt.

Totuși, nuanțele fine ale aspectelor din noi înșine pe care nu le acceptăm ne scapă. Cum știm dacă imaginea de sine și propria noastră poveste de viață ne bântuie de fapt viața?

Cum îmi dau seama dacă de fapt mă privez de iubirea de sine?

În rândurile care urmează am pregătit niște posibile indicii a ceea ce poate merge în direcția greșită în viața ta atunci când efectiv nu îți acorzi suficientă recunoaștere și iubire.

Relațiile toxice 

Relațiile tale sunt marcate în mod frecvent de certuri, incertitudine, critică, tristețe sau dificultăți emoționale.

În loc să investești mai multă energie în cel de lângă, mai bine te-ai redirecționa spre sine; investește timp, iubire și energie în tine!

Relațiile dificile cu părinții sau familia de origine

Conectarea aduce durere, inclusiv conectarea cu sinele.

La modul ideal, părinții sunt cei care ar fi trebuit să răspundă nevoilor fiziologice sau emoționale ale copiilor în primii ani de viață, însă se pare ca mulți dintre noi nu au avut acest prilej și am trăit în familii disfuncționale.

În altă ordine de idei, atunci când nevoile noastre emoționale au fost neglijate, ne-am pus singuri mai prejos și ne-am inhibat dorința de iubire și conectare.

Astfel, se poate forma credința conform căreia eu, sentimentele și nevoile mele nu sunt adecvate. Aceasta poate lua naștere chiar și la o vârstă foarte fragedă, atunci când eram bebeluși, ceea ce ne determină, pe mulți dintre noi, ca la nivel inconștient să nu ne acceptăm propria noastră persoană, personalitate, nevoi și trăiri.

Incapacitatea de a spune „nu”

Ți-e greu să refuzi oamenii, la locul de muncă și în viața personală. Te dai peste cap pentru a mulțumi pe toată lumea.

Altfel spus, agreabilitatea este trăsătura de personalitate care se pare ca este unul din principalele motive care aduce oamenii în cabinetele de psihoterapie.

Aceste persoane de obicei au probleme la locul de muncă, adesea sunt suprasolicitate și prezintă forme de oboseală cronică. Ele dau totul pentru ceilalți în dorința de a-și câștiga respectul, însă efectul este de obicei opusul, ele sunt adesea desconsiderate, respinse și neapreciate. Oamenii apelează la ele doar atunci când au nevoie de ceva, întărindu-le ideea că sunt iubite doar atunci când sunt utile.

Prin consecință, credința din spatele acestor comportamente, inconștiente bineînțeles, este că ele nu sunt demne de respect sau de a avea un loc lângă ceilalți,  așadar, ele trebuie să lucreze din greu și să-și demonstreze valoarea în fața celorlalți.

Conflicte frecvente și ireconciliabile în mod constant în diferite aspecte ale vieții (cuplu, familie, muncă)

Atunci când noi înșine nu am acceptat părți mai întunecate din noi și le-am băgat sub preș, ele ni se întorc sub diverse forme.

Negreșit, cu toții avem părți întunecate și cu toții greșim în viață, iar uneori suntem conduși de dorința de a domina și de a avea putere.

Din nou, acceptarea de sine și cunoașterea propriilor aspecte negative ne poate duce către o parte utilă a vieții, ajutându-ne să ne canalizăm energiile mai productiv și să ne controlăm comportamentele.

Acceptarea necondiționată – o nevoie emoțională normală

În aceeași manieră, probabil aș putea continua lista, însă totul, în opinia mea, duce la aceeași lecție de viață, de care cu toții avem nevoie, și anume: cum aducem mai multă acceptare și iubire pentru propria persoană?

De asemenea să nu uităm că această lecție este mult mai ușor de aplicat atunci când suntem în terapie, când cineva ne arată ce este acceptarea necondiționată, decât atunci când lucrăm singuri la propria noastră dezvoltare personală. Noi nu știm, pur și simplu, cum să fim îngăduitori cu noi înșine.

În procesul terapeutic, clientul are parte de acceptare necondiționată din partea terapeutului. Terapeutul arată acceptare necondiționată în mod indirect clientului prin atitudinea lui noncritică.

În manieră diferită, terapeutul nu susține credințele negative ale clientului despre el însuși. Din contră, el ajută la dizolvarea emoțiilor negative ca rușinea și vinovăția. Este de datoria lui să accepte și să fie martor la furia clientului și la toate aspectele negative care ies la suprafață. Un terapeut bun vede părțile pozitive ale omului, crede cu tărie în potențialul lui și îl încurajează la fiecare pas. Terapeutul ideal ține de mână clientul chiar și atunci când drumul este întunecat sau când decizia clientului poate nu este cea mai bună.

În aceeași manieră, și noi avem nevoie să procedăm la fel cu noi înșine. Eu consider că avem cu toții nevoie de această experiență în viață. Putem să învățăm, în cele din urmă, cum să fim propriul nostru terapeut, cum să ne acceptăm necondiționat.

Concluzie

Pentru mulți dintre noi, acceptarea de sine este un călătorie profundă și uneori dificilă. Dar amintiți-vă că fiecare pas pe care îl faceți în direcția iubirii de sine este un pas spre o viață mai sănătoasă și mai fericită. Terapia poate fi o unealtă valoroasă în această călătorie, oferindu-vă suportul și ghidarea de care aveți nevoie pentru a vă descoperi și a vă accepta așa cum sunteți.

Dacă vă recunoașteți în indiciile menționate și simțiți că terapia ar putea fi benefică pentru voi, nu ezitați să căutați ajutorul unui profesionist în domeniu. Am pregătit un articol în care puteți afla mai multe despre cum să vă alegeți terapeutul potrivit. Acest pas poate fi unul dintre cele mai importante și transformative lucruri pe care le faceți pentru voi înșivă. 

Iar dacă sunteți deja pe această călătorie a acceptării de sine, continuați să vă iubiți și să sărbătoriți fiecare progres pe care îl faceți. Iubirea de sine este un proces continuu și meritul vostru este să vă dezvoltați într-o persoană mai puternică, mai încrezătoare și mai iubitoare.

Dacă doriți să explorați în profunzime acest proces sau să începeți o călătorie de transformare personală alături de mine, sunt aici pentru a vă ghida și susține.

Mulțumesc că ați fost alături de mine în această călătorie și vă încurajez să împărtășiți aceste descoperiri și resurse cu cei dragi care ar putea avea nevoie de ele.

Resurse suplimentare

Cărți:

„Curajul de a fi vulnerabil” de Brene Brown  https://carturesti.ro/carte/curajul-de-a-fi-vulnerabil-296456692

Compasiunea de sine feroce. Cum pot femeile sa-si valorifice bunatatea ca sa se faca auzite, sa-si revendice puterea si sa prospere”  de Kristin Neff 

Meditații ghidate:

Meditații mindfulness compasiune Tara Brach https://www.tarabrach.com/guided-meditations/

Meditații ghidate Bineural Beats The Meditation Podcast https://themeditationpodcast.com/meditations.html