Cum să depășesc sentimentul de izolare și singurătate?
5 pași aplicabili pentru a depășești sentimentul de izolare sau singurătate
În lumea agitată de astăzi, depășirea izolării și a singurătății este esențială pentru sănătatea noastră psihică și emoțională. În acest articol, vom explora strategii eficiente pentru a construi conexiuni sociale autentice și pentru a ne utiliza resursele personale în lupta împotriva sentimentelor de izolare și singurătate.
Pentru marea majoritate a oamenilor, singurătatea și sentimentul de izolare sunt probabil dureroase emoțional. Ele sunt asociate cu o varietate de emoții și sentimente, iar acestea pot varia de la o persoană la alta. Totuși, cele mai comune trăiri implică: tristețe, melancolie, frustrare, anxietate socială, depresie, sentiment de inutilitate sau lipsă de valoare, stres, gelozie sau invidie, disperare, furie. Ei se simt neînțeleși
Singurătatea este unul dintre motivele pentru care mulți oameni recurg la terapie. Chiar dacă sunt înconjurați mereu de oameni și calendarele le sunt pline, nu simt că pot crea o legătură profundă. Oamenii simt un gol interior, pe care așteaptă ca altcineva să îl umple.
De ce oare?
În același timp, este important să luăm în considerare faptul că, de-a lungul istoriei noastre ca ființe umane, am fost programați să trăim în comunitate și să ne bazăm pe relații pentru susținere emoțională. Noi, oamenii, suntem ființe sociale. De la începutul existenței noastre, așa am supraviețuit și evoluat, prin capacitatea de a crea și menține conexiuni solide în rețelele noastre sociale. Omul nu este autosuficient. Avem nevoie unii de ceilalți pentru o viață prosperă. Dintotdeauna oamenii au trăit în comunități bine închegate, marcate de o anumită cultură, anumite reguli și norme de trai. Însă astăzi, cu toate că orașele vibrează de forfotă, comunicarea și mișcarea pe glob se realizează cu mult mai multă ușurință, omul se simte mult mai izolat decât în alte vremuri. Latura socială a experimentat schimbări în ultimele decenii.
În mod similar, privind înapoi la viața mea, perioadele cele mai grele nu au fost cele pline de provocări, ci au fost acelea în care m-am simțit singură. Mă simțeam singură chiar dacă eram înconjurată de oameni. De fapt, mă simțeam singură pentru că nu reușeam să stabilesc o conexiune autentică nici cu cei din jur și de altfel, nici cu mine însămi.
Izolarea este de fapt starea în care o persoană se simte singură și separată de ceilalți, fără a avea interacțiuni sociale sau relații semnificative cu alții. Este o senzație neplăcută, o lipsă de conexiune cu ceilalți oameni.
De ce ne simțim singuri?
Motivele pentru care cineva se poate simți izolat sunt de o varietate extraordinară.
Pe de altă parte, trebuie să luăm în considerare faptul că viața digitală a câștigat teren în detrimentul interacțiunilor sociale directe, iar unii oameni simt că ritmul rapid și aglomerat al vieții nu le permite timp liber pentru a se conecta la cei din jur.
Însă unii dintre noi trec mai des prin evenimente care implică ajustări majore ale rețelei sociale, precum divorțul, pensionarea, mutarea într-un loc nou sau pierderea unei persoane dragi. Construirea unei vieți sociale solide este esențială pentru sănătatea noastră emoțională.
Sentimentele de izolare pot avea o gamă largă de consecințe negative asupra sănătății psihice și emoționale a unei persoane. Aceste consecințe pot varia în funcție de intensitatea și durata izolării, precum și în funcție de resursele personale ale individului. Printre ele se pot număra: depresia, anxietatea, singurătatea, stresul, insomnia, declinul cognitiv (în special la cei cu vârste înaintate), abuzul de substanțe, gândurile de sinucidere.
Cred că pierderea cea mai mare pe care cineva o are în momentul în care trăiește de fapt izolat, adică fără a se simți conectat la comunitatea în care trăiește, este satisfacția pe care ar putea să o aibă de pe urma unei vieți emoționale bogate. Trăirile pozitive înălțătoare sunt experimentate prin intermediul conexiunii cu celelalte ființe.
Oamenii cresc personal și spiritual din bogăția emoțională pe care o experimentează în cadrul relațiilor interpersonale. Cei care au trecut prin relații de lungă durată sau prin experiența de a fi părinte vor înțelege acest aspect mult mai ușor. De cele mai multe ori, problemele în relații le avem cu cei pe care îi iubim: părinți, copii, frați, surori.
Care sunt avantajele creări unor conexiuni sociale?
În primul rând, cu toții întâmpinăm momente dificile în viață, iar o rețea de susținere puternică ne poate ajuta să facem față acestor provocări.
În al doilea rând, conexiunile sociale ne aduc bucurie și optimism. Petrecerea timpului cu cei dragi și activitățile comune ne ajută să ne menținem pe partea pozitivă a vieții.
În altă ordine de idei, a fi parte dintr-un grup sau dintr-o comunitate ne poate aminti de valoarea noastră personală și de contribuția noastră în lume.
De asemenea, din interacțiunile cu ceilalți creștem, iar din experiențele cu cei din jur învățăm. Ceilalți ne ajută să ne dezvoltăm și ne motivează să ne depășim limitele personale.
Așadar, construirea unei vieți sociale solide nu este doar un lux, ci un aspect esențial al sănătății noastre emoționale. Relațiile noastre sociale ne pot influența în mod semnificativ starea de bine și capacitatea de a face față provocărilor vieții.
Alte considerente
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că în anumite situații, cum ar fi cele care implică schimbarea aranjamentelor de trai (spre exemplu repatrierea, plecarea copiilor de acasă, divorțul sau doliul) sentimentele de singurătate sunt absolut normale.
Dacă te afli într-o situație de acest gen, cel mai indicat este să îți lași timp suficient pentru adaptarea la noua viață. Adică timp de două până la șase luni să te aștepți ca lucrurile să meargă diferit față de normal. Poate îți va trebui chiar mai mult timp până îți croiești o nouă viață.
Spre exemplu, mutarea locuinței este o experiență în sine foarte stresantă. La aceasta adăugăm pierderea familialului și a rutinei și este absolut normal să te simți dat peste cap.
Corpul uman iubește rutina, iar mintea are mereu teamă de necunoscut, așadar orice ne scoate din zona de confort în această manieră, are impact asupra sănătății noastre fizice și psihice.
Eu personal, de fiecare dată când m-am mutat am simțit că am nevoie de cel puțin șase luni pentru a mă obișnui în locul nou. În acele luni nu am reușit să fiu la fel de creativă, organizată sau disciplinată. Ce m-a ajutat cu adevărat au fost momentele în care mi-am permis să fiu mai blândă cu mine. Poate în acea perioadă de ajustare mesele nu au fost la fel de sănătoase și nu am mai reușit să fac sport în mod regulat, aspecte cărora de obicei le acord multă importanță.
OK, mă simt singur și izolat. Și acum ce fac?
Din experiența mea, oamenii care sunt încercați de sentimente profunde de singurătate și izolare au în general o părere foarte proastă despre ei ca persoane.
Există o credință negativă despre sine atât de bine înrădăcinată în psihicul lor care îi face, în mod inconștient, să creadă că și ceilalți îi văd la fel. Acest lucru le umbrește multe posibilități sau oportunități de a crea conexiuni sociale, pentru că frica lor cea mai mare se derulează în toate interacțiunile: „Dacă celălalt mă va vedea așa cum sunt eu, nu mă va accepta, nu mă va plăcea.”
Descoperirea unui mod concret de a depăși izolarea și singurătatea poate părea uneori o provocare abordabilă doar într-un context terapeutic. Cu toate acestea, am să îți prezint niște pași simpli și practici, inspirați din tehnicile pe care le folosesc în cabinet, pe care îi poți integra în viața de zi cu zi.
Descoperă-ți narativul interior negativ
Devino conștient de situația în care te afli. De ce ai ajuns să te simți izolat și singur?
Fii curios în legătură cu propria ta persoană. Analizează diverse aspecte din viața ta și încearcă să pătrunzi în interiorul tău.
Din moment ce te simți singur și izolat, cel mai probabil crezi că este ceva în neregulă cu tine. Criticul interior există în fiecare dintre noi. Cel mai probabil, dedesubtul singurătății sunt puternic înrădăcinate niște credințe negative despre tine, ca spre exemplu, „nu sunt suficient de interesant/de frumos/de plăcut/de deștept” etc. Interesant este că aproape toți ne vedem mai rău decât ne văd ceilalți, însă aceasta este o altă discuție.
Totuși, întreabă-te:
- De ce simt că este ceva în neregulă cu mine? De unde a pornit această idee?
- Cât de des am tendința să mă desconsider și să îmi subestimez valoarea personală?
- Care sunt evenimentele sau experiențele din trecut care au contribuit la dezvoltarea acestei păreri negative despre mine?
În acest stadiu, doar observă-ți și acceptă-ți gândurile, fără a încerca să le schimbi. Observă narativul tău interior negativ.
Dacă crezi că ajută, poți chiar să îți așterni gândurile pe hârtie. Este important să fii sincer cu tine însuți și să fii deschis către acest proces de explorare a personalității tale. Acesta este primul pas spre îmbunătățirea situației tale sau a părerii tale despre tine.
Explorează-ți gândurile negative despre sine
Mai departe, după ce ai petrecut suficient timp în reflecție și autoanaliză, întreabă-te: cum aș putea începe să îmi schimb gândirea negativă și să îmi dezvolt o părere pozitivă despre mine?
După cum am spus și mai sus, criticul interior există în fiecare dintre noi. Este aproape imposibil să îl eliminăm pur și simplu. Însă îți propun ca mai degrabă să începi să îți schimbi relația cu el, astfel încât să poți să și beneficiezi de pe urma lui, dacă tot este parte din tine.
În acest sens, te sfătuiesc să identifici care sunt cele mai predominante cinci gânduri negative pe care le ai despre tine. Notează-le și în dreptul fiecăruia lasă loc pentru diverse întrebări, un pic mai blânde, dacă nu pozitive.
Într-adevăr, este foarte greu să reușești să te simți debordând de pozitivitate doar rostind o afirmație pozitivă sau scriind-o. Tocmai de aceea, îți prezint o altă metodă, puțin mai realistă:
Spre exemplu, să zicem că unul dintre gândurile tale predominate și negative despre sine este Nu sunt îndeajuns de inteligent (pentru a fi luat în seamă de ceilalți). În loc să scrii lângă sunt inteligent (varianta care pentru unii s-ar putea să meargă, dar pentru alții nu prea), lasă loc unor posibilități diferite.
Mai degrabă întreabă-te „Este posibil totuși să nu am dreptate 100% când îmi spun că sunt prost?” Caută faptele sau indiciile care ar putea să îți aducă și o altă perspectivă, mai blândă.
Poate totuși notele la școală nu au demonstrat niciodată că ești deștept foc, dar poate ești descurcăreț sau te-ai descurcat bine la un loc de muncă. Poate la un moment dat ai învățat un lucru nou cu plăcere. Sau poate ai fost bun la sport (inteligență chinestezică) sau cine știe, ai inteligența emoțională ridicată și ești foarte empatic.
Sper că ai înțeles ideea principală: lărgește-ți perspectiva asupra sinelui și încercă să-ți privești criticul intern doar ca pe o parte din tine care acordă feedback constructiv, dar nu care îți pune piedici și nu te determină să nu fii proactiv în propria ta viață.
Caută lucruri care să te entuziasmeze
Alege activitățile care te atrag cel mai mult și care îți aduc bucurie. Fă lucrurile care te fac să simți entuziasm și împlinire, și nu ezita să încerci lucruri noi pentru a te conecta cu lumea din jurul tău. Mai jos îți las niște idei:
- Practică o pasiune (scris, citit, desenat, pictură, sport, gătit)
- Participă la evenimente comunitare (târguri de artă, concerte, spectacole de teatru sau cluburi de lectură)
- Implică-te în activități de voluntariat
- Practică activități în aer liber (singur sau înscriindu-te într-un club de mers pe munte, ciclism, alergat, sporturi montane, călărit etc)
- Urmează cursuri sau ateliere de dezvoltare personală (curs de artă, o clasă de gătit sau un atelier de dezvoltare personală, tabere sau retreat-uri pe diferite tematici, ca psihologie, sport, meditație, nutriție)
- Practică îngrijirea de sine (menține o rutină regulată de exerciții, meditație sau terapie)
- Participă la clase de fitness sau de dans
- Participă la evenimente culturale (vizitează muzee, galerii de artă, teatre)
Dă-ți întâlniri cu tine însuți în mod regulat
Totodată, te întreb: ție îți place să petreci timp cu tine?
Ție îți place ce zici atunci când îți auzi gândurile?
Tu reușești să te binedispui sau să îți spui o vorbă încurajatoare atunci când ai avut o zi proastă?
Ai interese despre care ți-ai putea vorbi cu pasiune?
În final, idea este să te placi pe tine însuți și să îți facă plăcere să petreci timp în compania ta. În felul acesta vei putea să fii mai relaxat și mai agreabil și cu ceilalți.
La fel de important este să petreci timp cu tine însuți și să te cunoști așa cum ești tu, autentic, pentru ca ulterior, să poți face același lucru și cu alți oameni.
Îndrăgostește-te de tine! Pare paradoxal, însă asta este cheia pentru a nu te mai simți izolat. Devino compania plăcută pe care chiar tu o cauți!
Îndrăznește să fii tu însuți! Propune-ți să trăiești autentic de acum încolo.
În acest stadiu, te provoc să alegi doar o persoană cu care să fii tu însuți. Alege o persoană cu care să poți discuta sincer despre ceea ce gândești sau căreia să îi poți spune prin ce treci.
Totuși, alege ca această persoană să fie cineva care nu te judecă și care te ascultă.
Începe încet să te deschizi și fii sincer. Încearcă să nu te vaiți și să arunci cu venin la adresa altora sau în direcția lucrurilor nedrepte care ți se întâmplă, ci mai degrabă dezvăluie din propriile tale trăiri. Spre exemplu, în loc de „lumea e nesimțită în ziua de azi, oamenii sunt răi…” încearcă să povestești din perspectiva proprie ce simți, „azi m-am simțit foarte intimidat și am reacționat foarte urât când vânzătoarea/altă mașină în trafic… adevărul este că trec printr-o perioadă tare instabilă… se pare că cutare întâmplare/aspect la mine… mă afectează mai mult decât mi-aș dori. Mi-e tare greu cu…”.
Ia în considerare tonul pe care vorbești, lasă loc și celuilalt să vorbească și fii receptiv la posibile sfaturi.
Vulnerabilitatea este cea care face loc relațiilor autentice, nu perfecțiunea.
Lipsa de autenticitate duce de fapt la singurătate și izolare.
Dacă acest pas îți vine greu și simți că ai dori să înțelegi mai mult, citește articolul meu despre iubirea și acceptarea de sine.
Ce altceva ar mai trebui să iei în considerare?
- În momentele în care te simți izolat și singur, este esențial să înțelegi că dispui de resurse personale puternice și de abilități care te pot ajuta să depășești aceste sentimente și să-ți îmbunătățești starea de bine. Reflectă asupra punctelor tale forte și asupra a ceea ce te face unic.
- În trecut, cum ai depășit momentele dificile sau schimbările în viața ta? Reflectă asupra momentelor în care ai arătat reziliență și adaptabilitate și încorporează aceste abilități în strategiile tale pentru depășirea izolării.
- Amintește-ți că tu ești sursa de sprijin cea mai importantă pentru tine însuți. Acordă importanță grijii de sine și gestionează stresul din viața ta prin diverse metode care dau roade la tine (spre exemplu: meditația și alte modalități de relaxare, mișcare, un bun management al timpului etc).
- Reflectă asupra abilităților tale de comunicare și a modului în care interacționezi cu ceilalți. Ești deschis să inițiezi conversații sau să cauți sprijin atunci când ai nevoie? Lucrurile simple, precum a suna pe cineva sau a trimite un mesaj sau un comentariu pe rețelele sociale pot fi modalități eficiente pentru a stabili legături sociale. Caută compania celorlalți și învață să comunici într-un mod non-agresiv.
Concluzie
Închei acest articol cu convingerea că faptul în sine de a-ți construi și a-ți menține o viață socială solidă nu se remarcă doar ca aspecte plăcute, ci ele sunt chiar esențiale pentru sănătatea noastră emoțională.
Pașii și exercițiile prezentate aici oferă modalități practice și aplicabile pentru a depăși izolarea și a cultiva relații valoroase.
Amintește-ți că fiecare mică conexiune poate avea un impact semnificativ asupra stării tale de bine.
Exercițiile prezentate sunt doar un început și, dacă simți că ai nevoie de sprijin suplimentar sau că te confrunți cu dificultăți mai profunde, sunt aici pentru tine. Ca terapeut, sunt la dispoziția ta pentru ședințe individuale de terapie online. Pentru a afla mai multe despre serviciile pe care le ofer, apasă aici. Lucrând împreună, putem explora și aborda mai profund provocările tale și putem crea un plan personalizat, pentru a te ajuta să trăiești o viață mai împlinitoare. Contactează-mă astăzi pentru a începe acest proces de transformare și dezvoltare personală!
Resurse suplimentare
Tedtalk cu Julianne Holt-Lunstad, cercetătoare și profesor de psihologie: Is Social Disconnection Comparable to Smoking?
Carte „De vorbă cu necunoscuții” de Malcom Gladwell
Denisa Alexandra Holl, psiholog clinician, psihoterapeut și autor, călătorită în jurul lumii și exploratoare a sănătății mintale, corporale și spirituale.
Ghidez adulții tineri care trec prin schimbări majore de viață să își navigheze emoțiile, să își gestioneze stresul și să își construiască relații sănătoase.
Împărtășesc resurse și sfaturi din domeniul psihologiei moderne, ghidându-te pe drumul către echilibru